Unidrain brings a touch of magic to a family bathroom

Charlotte Vrist Petersen and her family live in a house that was built in 1900, although the family
bathroom has been updated over the years, it had come to the point where needed a complete
renovation. Charlotte wanted to create a space that was unique to her family; she started to
research her project, looking at colour palettes, finishes and products. During her search she fell in
love with a blue Italian tile with a confetti pattern in terracotta, white and grey she had seen on
Pinterest and this was when her project really began.

Today, the bathroom is a beautiful, practical, and unique space, two rooms were combined, the
foundations were dug out, walls torn down, and the place totally re-wired. Charlotte and her
husband were totally vested in the refurbishment and undertook a lot of intensive research to find
just the right products, tiles, and fixtures.
As a brand advisor at a public relations agency Charlotte’s job skills proved useful as did that of her
husband who works for a branding agency, as both their jobs involve working visually. To create
their ultimate design their go to was Pinterest, they researched and collected mood boards, wish
lists and material samples.

Charlotte had found her blue Italian tile and sourcing it wasn’t easy. The finished tiles are
120 x 120 cm size and although she had only seen a 10 x 10 cm sample, she still had the
dealer place her order and now they cover the back wall and shower area.

 

When creating this space, Charlotte wanted the continuity to continue into the shower area; to
facilitate this, they looked to Unidrain. Unidrain’s HighLine custom drain was perfect, as the award-winning drainage systems enabled them to insert a segment of the floor tile into the grove of the
narrow drain. This creates the visual illusion that there is no break in continuity and that the same
tile has been used across the whole floor. The Reframe wiper from Unidrain has also been included
in the final design of the shower – as it magnetically attaches to the shower wall it is an elegant,
unobtrusive and practical accessory.
A large mirror was installed on the opposite wall, it reflects the tiles and makes the room appear
larger. The couple had considered tiling the entire room but preferred the visual illusion of space
and reflected the colour palette that Charlotte wanted to feature. The striking, subtle base colour
made it easier to select a toilet and the wash-hand basin in a more daring terracotta shade,
highlights the same tone in the tile whilst adding vibrancy and contrast to the room.

We’re a family of five, two adults and three kids, so there is a lot of chaos, and we certainly
don’t need any more of that. We wanted clean lines, calm, and muted colours. A spa feeling
where you can shut the rest of the world out for a bit. We used to have a small bathroom, so
it was important for us to create more space. Now we have two wash-hand basins to avoid
morning quarrels – plus plenty of storage space to keep our things tidy and tame the clutter.
With built-in cabinets and a large unit under the basins, our space issues have disappeared. ”The overall impression is now one of simplicity and elegance. Having completed her project
Charlotte’s top tip for others looking to renovate their bathrooms – “Determine the element you
want most (for me it was the tiles) and build everything else around that. It serves as a starting point
and helps you find your style.”

You might also like